ÇOCUKLUK ÇAĞI KANSERLERİNİN 7 BELİRTİSİ - www.sortihaber.com

ÇOCUKLUK ÇAĞI KANSERLERİNİN 7 BELİRTİSİ - www.sortihaber.com

Çocukluk dönemi kanserleri kuşkusuz her anne babanın korkulu rüyası… Ancak önemli olan bu durumu korkulu rüya haline getirmek yerine belirtileri erken evrede fark etmek. Çünkü belirtiler erken evrede fark edilip tanı konulduğunda tedavi imkanı artıyor. Erken teşhiste en önemli görev ise önce anne babalara ardından da çocuğun düzenli olarak kontrole gittiği hekime düşüyor. Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Çocuk Hematolojisi Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Canpolat, çocukluk dönemi kanserlerinin belirtilerini ve anne babaların nelere dikkat etmeleri gerektiğini anlattı.

1-    2 haftadan uzun süren sebebi bilinmeyen ateş
Çocuklar genelde çok hareketlidir. Ancak zaman zaman onlar da yorulabiliyor. Eğer çocuğunuzda kansızlığın da eşlik ettiği halsizlik varsa, ateşi 2 haftadan uzun sürüyor ve bir sebebe bağlanamıyorsa mutlaka doktora götürün. Bu belirtiler lösemi ve lenfoma gibi hastalıkların belirtisi olabiliyor. 
2-    7 günden uzun süren kusuyorsa
Baş ağrısı, bulantı, kusma ve havale geçirme gibi durumlar beyin tümörüne işaret edebiliyor. Bu belirtilerin yanı sıra yine denge ve yürüme bozukluklarıyla yüz felçleri de beyin tümörlerinde rastlanan bulgular arasında yer alıyor. 7 günden uzun süren ve bir nedene bağlanamayan kusma mevcutsa ya da kusma uykuda baş ağrısı ile birlikte oluyorsa hastanın karnı ve beyni bilgisayarlı tomografi ile incelenmelidir. 
3-    Kabızlık sorunu 1 aydan fazla sürüyorsa
Hastada kabızlık varsa, bir aydan uzun sürmüşse ve klasik tedaviye cevap vermiyorsa karın ve pelvis bilgisayarlı tomografisi çekilmelidir. Karın içerisindeki kitleler karın ağrısı, kusma, kabızlık ve daha az sıklıkla bağırsak tıkanıklıkları şeklinde kendilerini gösteriyor. Bu çocukların karnında çoğu zaman ufak da olsa şişlikler meydana gelebiliyor. Ailelerin bu duruma özellikle dikkat etmeleri gerekiyor. Ayrıca idrarda kan görülmesi durumunda da çocuğun mutlaka ultrason ile değerlendirilmesi şart.
4-    Dizden yukarıda morluk varsa 
Çocukların bacaklarında oluşan morluklar zaman zaman aileleri endişeye sürükleyebiliyor. Şayet bir travma olmaksızın bacakta morluk oluşmuşsa bu durum gerçekten korkulması gereken bir kanhastalığının habercisi olabiliyor. Ayrıca travmanın şiddeti ve oluşan morluk derecesinin de orantılı olması gerekiyor. Ufak bir çarpma sonrasında büyük morlukların meydana gelmesi de tehlikeli.Ailelerin dikkat etmesi gereken bir diğer nokta da morluğun oluştuğu yer. Dizden aşağı morlukların travmaya bağlı olma olasılığı yüksekken, dizden yukarıda oluşan, özellikle altında kemik olmayan dokularda oluşan morluklar ise daha çok hastalık kaynaklı olabiliyor. Bu nedenle ailelerin bu konuda dikkatli olmaları, gerektiği takdirde morluk sayıları ve boyutlarını takip etmeleri gerekiyor. Özellikle çok esmer çocuklarda oluşan morluklar zaman zaman gözden kaçabiliyor.Ailelerin bu durumu gözlemlemeleri şart.
5-    Burun ve diş eti kanamalarının eşlik ettiği morluklar oluşuyorsa
Birden fazla olan, kendi kendine gelişen, travmanın şiddetiyle ters orantılı olan,beraberinde burun ve diş eti kanamalarının eşlik ettiği morluklarda da alarma geçilmesi gerekiyor.
6-    Lenf bezinde şişlik görülüyorsa
Viralenfeksiyonlarda çocukların boynundaki lenf bezlerinde şişlikler görülebiliyor. Ancak koltuk altı ve kasık gibi bölgelerde de lenf bezleri bulunuyor. Özellikle boyun bölgesi dışındaki lokal lenf bezi büyümeleri kanser olma potansiyeli taşıyor. Eğer lenf nodusertse, hassasiyet ve ağrı yoksa, alttaki dokulara yapışık ve hareket etmiyorsa kansere ait olma ihtimali artıyor. Kulak arkasındaki, köprücük kemikleri üzerindeki,kol iç bölgesindeki lenf nodlarının ise kötü huylu olma ihtimali yüksek. 
7-    Bacaklarında ağrı varsa 
Eklem ve bacak ağrıları aktivite ağrıları veya romatizmal çocuk hastalıklarına bağlı olabileceği gibi lösemiye de bağlı olabiliyor. Ağrı iki haftadan uzun sürüyorsa, sık tekrarlıyorsa, ağrı kesicilere az yanıt veriyorsa,hareket kısıtlaması da varsa mutlaka araştırılması gerekiyor. 

Kaynak:http://www.sortihaber.com/saglik/cocukluk-cagi-kanserlerinin-7-belirtisi-h856.html

Haberler