Çocukta kanserin belirtilerine dikkat - www.panelhaber.com

Sebebi bilinmeyen ateş, 7 günden uzun süren kusma çocuklarda kanser belirtisi olabiliyor. Bu belirtileri erken fark etmek kanserde tedavi imkanını artırıyor

Çocuklarda görülen bazı belirtiler kanser belirtisi olabiliyor. Ancak bu belirtileri erken evrede fark etmek tanı konmasını ve tedavi imkanını artırıyor. Erken teşhiste en önemli görev önce anne babalara ardından da doktorlara düşüyor. Çocuk Hematolojisi Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Canpolat, çocukluk dönemi kanserlerinin belirtilerini ve nelere dikkat edilmesi gerekenleri sıraladı: 

Ateşli ağrılar 

 Çocuklarda kansızlık ve halsizlik varsa, ateşi 2 haftadan uzun sürüyor ve bir sebebe bağlanamıyorsamutlaka doktora götürülmesi gerekiyor. Bu belirtiler lösemi ve lenfoma gibi hastalıkların belirtisi olabiliyor. 

Uzun süren kusma 

 Baş ağrısı, bulantı, kusma ve havale geçirme gibi durumlar beyin tümörüne işaret edebiliyor. Bu belirtilerin yanı sıra yine denge ve yürüme bozukluklarıyla yüz felçleri de beyin tümörlerinde rastlanan bulgular arasında yer alıyor. 

Kabızlık sorunu 

 Çocuklarda bir aydan uzun süren kabızlık varsa, karın ve pelvis bilgisayarlı tomografisi çekilmelidir. Karın içerisindeki kitleler karın ağrısı, kusma, kabızlık ve daha az sıklıkla bağırsak tıkanıklıkları şeklinde kendilerini gösteriyor. 

Diş eti kanaması 

 Birden fazla olan, kendi kendine gelişen, travmanın şiddetiyle ters orantılı olan, beraberinde burun ve diş eti kanamalarının eşlik ettiği morluklarda da alarma geçilmesi gerekiyor. 

Lenf bezinde şişlik 

 Viral enfeksiyonlarda çocukların boynundaki lenf bezlerinde şişlikler görülebiliyor. Özellikle boyun bölgesi dışındaki lokal lenf bezi büyümeleri kanser olma potansiyeli taşıyor. 

Bacaklarda ağrı 

 Eklem ve bacak ağrıları aktivite veya romatizmal hastalıklarına bağlı olabileceği gibi lösemiye de bağlı olabiliyor. Ağrı iki haftadan uzun sürüyorsa, sık tekrarlıyorsa, ağrı kesicilere az yanıt veriyorsa, hareket kısıtlaması da varsa mutlaka araştırılması 

 Çocukların bacaklarında oluşan morluklar zaman zaman aileleri endişeye sürükleyebiliyor. Morluklar bir darbeye bağlı olmadan bacakta oluşmuşsa bu durum gerçekten korkulması gerekiyor. Bu kan hastalığının habercisi olabiliyor. Dizden yukarıda oluşan, özellikle altında kemik olmayan dokularda oluşan morluklar ise daha çok hastalık kaynaklı olabiliyor. Ailelerin bu konuda dikkatli olmaları gerekiyor. 

kaynak: http://www.panelhaber.com/haber_detay.asp?haberID=13203

Haberler